SlovenskiGermanDE-CH-AT

Begunje 9
4275 Begunje na Gorenjskem
Tel.: 04 5307 305
Mob.: 031 764 500
gsa@avsenik.com

GLASBENI FENOMEN AVSENIK

Brata VILKO OVSENIK (Begunje na Gorenjskem, 9.11.1928) in SLAVKO AVSENIK (Begunje na Gorenjskem, 26.11.1929) sodita med tiste vse redkejše genialne glasbene ustvarjalce, ki bi sicer ne potrebovali nikakršne predstavitve ali poklona, kajti njune glasbene stvaritve so segle v srce milijonov poslušalcev vsepovsod, kjer živita in se ohranjata slovenska beseda in duh. Tlakovala sta pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodnozabavna glasba in z njo spreminjala podobo evropske popularne glasbe. Spričo svoje preprostosti in svežine je glasba bratov Avsenik nedvomno zdaleč najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine, v njej pa so se ljudje naravnost polastili njunih napevov, tako da je marsikatera uspešnica že ponarodela. Za uspeh Avsenikove glasbe so nedvomno pomembni ustvarjalni talent Slavka Avsenika in odlični aranžmaji brata Vilka. Pri tem ne gre pozabiti vseh kakovostnih instrumentalistov, pevcev in pevk, ki so sodelovali pri ansamblu ter domačih in tujih piscev besedil.

Petdeseta leta so zven edinstvenega kvinteta ponesla po vsej Evropi. V šestdesetih letih so se Avseniki odločili za poklicno glasbeno pot. Sedemdeseta pa so jih že vodila na turneje po ZDA in Kanadi. V osemdesetih letih so prve Avsenikove skladbe ponarodele. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik zložil svojo prvo avtorsko vižo "V planinski koči" pa do leta 1991, ko je avtorskih skladb nastalo že prek 700, med njimi tudi največkrat izvajana instrumentalna viža vseh časov "Na Golici", je Ansambel bratov Avsenik izdal svoje skladbe na več kot 120-ih nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč, 2 platinasti in 1 diamantna.

Po svetu ima Ansambel bratov Avsenik preko 10.000 posnemovalcev svojega načina igranja, prodanih je več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset. V času delovanja ansambla pa je bilo ustanovljenih 150 klubov ljubiteljev Avsenikove glasbe po celi Evropi.
Slovenski etnografski muzej je Avsenikovo glasbo kot poseben fenomen vpisal med slovensko nesnovno oziroma duhovno, kulturno dediščino. Avseniki so ambasadorji Slovenije po svetu, saj so z uveljavitvijo značilnega glasbenega sloga pripomogli k njeni večji prepoznavnosti.